HACCP in de horeca
De betekenis van HACCP
De afkorting HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. HACCP is een voedselveiligheidssysteem en alle bedrijven die met voedsel werken hebben met HACCP te maken. Volgens HACCP deelt een bedrijf iedere fase in de productie zorgvuldig in kaart. Per fase wordt gekeken wat er fout kan gaan, en hoe kan worden voorkomen dat het mogelijk fout gaat. Voor de horecabranche is een speciale hygiënecode opgesteld, om de voedselveiligheid te waarborgen. Horecabedrijven dienen zich aan HACCP normen te houden, om de verspreiding van bacteriën te minimaliseren en besmetting tegen te gaan. Hygiëne binnen horecabedrijven is hierin van groot belang.
Wat houdt HACCP in?
Het HACCP systeem heeft zeven basisprincipes.
1. Bepaal alle potentiële gevaren
2. Stel de Critical Control Points (CCP’s) vast. Dit zijn de punten die gecontroleerd moeten worden om risico’s te voorkomen en beperken.
3. Bepaal per CCP een norm en geef grenzen aan.
4. Bepaal hoe de vastgestelde CCP’s bewaakt moeten worden
5. Stel per CCP een procedure op, waar corrigerende maatregelen in bepaald worden.
6. Controleer regelmatig of de HACCP-methode nog werkt. Bij deze controle kan worden vastgesteld of de vastgestelde methode veiligheid als gevolg heeft.
7. Documenteer zorgvuldig en houd aanpassingen goed bij.
Waarom moet het gewaarborgd worden?
Sinds 1995 zijn alle horeca bedrijven die voedsel behandelen, verwerken en verkopen verplicht om een plan op te stellen die gebaseerd is op de bovengenoemde principes van HACCP, het HACCP plan. Het is belangrijk dat HACCP normen ten alle tijden opgevolgd worden, om zeker te zijn van voedselveiligheid. Binnen horecabedrijven bestaat altijd het risico dat een klant een allergische reactie krijgt, of mogelijk een voedselvergiftiging oploopt na het eten van voedsel bij een horecagelegenheid. Het risico bestaat dat een klant een claim indient na zo’n incident. Bovendien controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit regelmatig op het hygiënebeleid van horecazaken. Daarom is het belangrijk dat de HACCP normen binnen horecabedrijven goed up to date zijn!
HACCP cursussen
Er zijn verschillende trainingen op het gebied van HACCP die je kunt volgen. Tijdens zulke trainingen worden voorwaarden, controlepunten en productieprocessen belicht en uitgediept.